Przemek_BMTH Posted July 12 Share Posted July 12 Czym się różnią te funkcje: Drzwi wewnętrzne vs Okno lub drzwi wewnętrzne. Nazwy są konfudujące. Drzwi wewnętrzne mają chociażby bardzo ważną rzecz która jest przydatna do opisywania światła przejścia drzwi - wysokość i szerokość skrzydła. Okno lub drzwi wewnętrzne mają zdefiniowane tylko ościeżnice. Zestawienia działają tylko z tą opcją. Ale światła przejścia nie widzę jak wprowadzić, by nie musieć twego za każdym razem z palca wpisywać. Poza tym widzę że część tagów i bibliotek odnosi się do "doors" a część do "drzwi" Jak to ujednolicić? I co jest do czego? Help (podręcznik online) i materiały video nie pomagają tutaj (już nie mówiąc że są głównie nagrywane na mac-ach z innym układem graficznym interfesju. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Iza M Posted July 19 Share Posted July 19 Hej też mnie te różnice zastanawiają ja poradziłam sobie tak - przy tworzeniu zestawienia (raportu) odszukałam w funkcjach parametry Width(free) oraz Height(free) to jest właśnie szerokość i wysokość przejścia i ustawiłam to jako jedną z rubryk raportu i jest ok co więcej parametr ObjectData(opening direction) odczytuje kierunek otwarcia drzwi Niestety nie znalazłam możliwości dodania tych parametrów do legendy graficznej ale w raportach działa powodzenia Link to comment Share on other sites More sharing options...
Grzegorz Krzemien Posted July 20 Share Posted July 20 @Przemek_BMTH @Iza M Narzędzia te znacząco się od siebie różnią. "Drzwi wewnętrzne" służą jedynie do wstawienia prostych drzwi, "okno lub drzwi wewnętrzne" pozwala wstawić zarówno różne rodzaje drzwi jak i otworów oraz kombinacje układów ram. Z narzędzia "Okno lub drzwi wewnętrzne" można odczytać szerokość przejścia przy pomocy "etykiety wg typu" lub etykiety danych z odpowiednią formułą. Natomiast samą ramę określamy jako otwór w murze lub szerokość zewnętrzną całej ramy. Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts